Spoedafdeling krijgt nieuwe MUG en volledige verbouwing

​​Onder de stralende zon werd op woensdag 22 mei 2019, in aanwezigheid van de pers en enkele genodigden zoals Mercedes en Priodrive, het nieuwe MUG-voertuig voorgesteld.

MUG, wat staat voor mobiele urgentiegroep, bestaat uit een arts en verpleegkundige die gespecialiseerd zijn in de spoedgevallenzorg. In tegenstelling tot een ambulance vervoert een MUG-wagen geen patiënten en wordt voornamelijk opgeroepen bij levensbedreigende situaties. Een MUG-wagen heeft heel wat specifiek medisch materiaal aan boord zoals een hartmonitor, defibrillator, mechanische hartmassagepomp, beademingsapparatuur, infusen, medicatie, … Het doel van deze wagen en zijn gespecialiseerde eenheid is het stabiliseren van de vitale functies van de patiënt, vooraleer de ambulance deze naar het ziekenhuis vervoert. Gemiddeld rukt onze MUG-wagen een 3-tal keer uit per dag.

Focus op veiligheid

Deze keer is gekozen voor een Mercedes GLS. Het nieuwe 4x4 MUG-voertuig zal de huidige Land Rover Discovery, die zeven jaar trouwe dienst heeft bewezen aan het ziekenhuis, op korte termijn vervangen. Er werd opnieuw gekozen voor een grote SUV omdat dit type voertuig laadvermogen, performantie en zichtbaarheid combineert. “Het voertuig is, met een kostenplaatje van bijna 100.000 euro, een flinke upgrade t.o.v. de huidige wagen. Onze absolute focus op veiligheid, maximale zichtbaarheid, een zeer stabiele baanligging en een wagen die beschikt over een zeer ruime koffer waar al het urgentiemateriaal veilig in kan worden opgeborgen, vormden de meest essentiële elementen tijdens het keuzeproces”, vertelt zorgcoördinator Tom Feyt. “De Mercedes GLS voldeed het beste aan al deze voorwaarden.”

Medisch diensthoofd dr. Koen De Feyter licht toe: "Onze MUG-werkgroep heeft nauw samengewerkt met ombouwer AB Technics uit Malle om tot een state-of-the-art interventievoertuig te komen. De wagen werd helemaal op maat van onze wensen omgebouwd met focus op veiligheid voor inzittenden als voor het opbergen van het medisch materiaal." De nieuwe MUG werd op een zeer efficiënte manier ingedeeld met aandacht voor ergonomie van de gebruikers. Net zoals de huidige, beschikt de wagen over "SDS to GPS" waardoor de GPS automatisch en nauwkeurig door het hulpcentrum 112 wordt ingesteld.

Voertuigbeheersing

Het MUG-team van ons ziekenhuis heeft een groep van gespecialiseerde verpleegkundige chauffeurs achter het stuur. "Vooraleer onze verpleegkundigen de baan op mogen met de nieuwe wagen zijn ze verplicht een rijvaardigheidsopleiding te volgen. Deze opleiding kadert in een optimaal preventie- en veiligheidsbeleid voor alle MUG-chauffeurs", vertelt hoofdverpleegkundige spoedgevallen Erika Smolderen. De opleiding, verzorgd door Priodrive, heeft aandacht voor: rijtechnieken, rijhulpsystemen zoals het active curve system, efficiënte positionering van het voertuig op de baan en een correcte hantering van prioritaire signalen.

Zwarte doos

Bij de aankoop van de nieuwe MUG-wagen werd ook deze keer besloten om een zogenaamde Fleetlogger te installeren. Dat is een geautomatiseerd registratiesysteem waarbij de historiek van een uitruk kan worden opgevraagd. Het is vergelijkbaar met de 'zwarte doos' van een vliegtuig en heeft twee belangrijke doeleinden. Enerzijds houdt de Fleetlogger een analyse van het rijgedrag van de chauffeur bij, wat bijsturen op individueel niveau mogelijk maakt. Anderzijds biedt het de chauffeur vooral ondersteuning om, in kader van een ongeval, aan te tonen dat de wettelijke reglementering werd gevolgd.​

Verbouwing krijgt groen licht

De nieuwe MUG was niet het enige nieuws van de dag. Dr. Koen De Feyter kon ook een primeur meegeven. De laatste twee jaar werd er gewerkt aan een plan voor een volledig nieuwe Lierse spoedgevallendienst. Een ambiteus plan, met 30% meer oppervlakte, helemaal op maat van nieuwe noden met frisse en aangename wachtlounges voor de patiënt en moderne ruime infrastructuur voor onze medewerkers, gescheiden zorgstraten voor ambulante en meer kritsiche zorg. Met binnen de spoeddienst een eigen radiologiezaal en eigen ultramoderne CT-scan waardoor bv beroerte- en traumazorg nog sneller kan gaan.

"Enkele dagen geleden werden alle lichten op groen gezet om dit plan integraal te realiseren" aldus dr. De Feyter. "Het architectenbureau start alle concrete voorbereidingen op en de raad van bestuur maakt een realistisch budget vrij."