Werelddag zonder tabak

Op 31 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks de “Werelddag zonder tabak”. Wereldwijd wordt aandacht besteed aan de gevolgen van roken. Ook het H.-Hartziekenhuis van Lier stelt die dag haar deuren open voor elke roker die eraan denkt te stoppen.

"Roken is een stille doder" vertelt dr. Stan Mariën, tabacoloog van het ziekenhuis. "Het heeft een nefaste invloed op de werking van verschillende organen. Soms manifesteren de negatieve effecten zich zonder dat men zich van enig kwaad bewust is. Weinigen zullen bv het verband leggen tussen verminderde fertiliteit en roken, terwijl men wel weet dat roken kan leiden tot zwangerschapscomplicaties."

Hoewel mensen zich vaak realiseren dat in functie van hun gezondheid het wenselijk is te stoppen met roken, ontbreekt hen vaak de moed om de beslissende stap te zetten. Ook gebrek aan zelfvertrouwen kan deze beslissing beïnvloeden. Daarom kan men bij dr. Mariën terecht voor rookstopbegeleiding. Door middel van motivatiegesprekken, al dan niet gecombineerd met ondersteunende medicatie (om de ontwenningsverschijnselen op te vangen) zorgt deze vorm van begeleiding een nauwgezette opvolging in de initiële fase van het stoppen, wat hét verschil kan maken tussen succesvolle rookstop en herval.

Praktisch: doorlopend tussen 14u en 18u kan je terecht aan de centrale ingang van het ziekenhuis voor enkele testen rond roken, fitheid, longinhoud en verslaving. Ook onze tabacoloog staat ter beschikking voor extra vragen rond rookstopbegeleiding.