Onderzoeken

Als je je niet goed voelt of je hebt ergens pijn, dan is het heel belangrijk dat de dokter je goed kan onderzoeken. Daarvoor bestaan er verschillende onderzoeken zoals een bloedonderzoek of het maken van een foto. Om je al een beetje op weg te helpen, geven we hierover een heleboel informatie.
Heb je nog vragen? Laat het ons zeker weten, we helpen je graag!

Sommige onderzoeken zoals een bloedafname zijn echter niet zo fijn. De kinderarts zal er alles aan doen dat je hier zo weinig mogelijk last van ondervindt. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Toverzalf of toverplakker

Deze zalf of pleister zorgt ervoor dat de huid waar deze wordt gekleefd even zal ‘slapen’ (verdoven). Als de dokter jou dan onderzoekt of een bloedafname doet, ga je dit nog wel voelen, maar zal het geen pijn doen. De verpleegkundige doet hiervoor een zalf of een klever op je hand of arm. Het duurt even voor de verdoving werkt, dus mag je in de speelzaal wachten tot de dokter jou en jouw mama of papa komt halen.   

Toverlucht 

Ben je erg bang van het onderzoek of de verzorging die je nodig hebt? Kijk dan maar eens naar het filmpje, deze toverlucht zal je vast en zeker helpen!

VR-bril: Film bril of virtualrealitybril

Kom je naar het ziekenhuis voor een onderzoek of verzorging dan kan je onze VR-bril gebruiken. We hebben hierover een heleboel te vertellen dus lees maar snel verder!

In deze bril wordt een filmpje afgespeeld. Het is de bedoeling dat je daar goed naar kijkt en luistert naar wat er wordt gezegd. Het lijkt alsof je op avontuur gaat en in een heel andere wereld terecht komt. In deze wereld kan je rondkijken door je hoofd te bewegen, kijk maar eens goed! Het is precies hetzelfde als wanneer je hier gewoon in de kamer zou rondkijken. Terwijl je rustig aan het kijken bent naar het filmpje, zal de dokter of verpleegkundige jou onderzoeken of verzorgen. Het onderzoek is zo weer voorbij.

Je kan kiezen uit twee verschillende filmpjes:

  • Een spelletje waarbij je in de ruimte rondzweeft.
  • Een filmpje waarbij je met een duikboot de oceaan induikt zodat je allerlei dingen onder water kan zien.

Waar zou jij je goed voelen? In de ruimte of in de oceaan? Als de dokter of verpleegkundige klaar is of het filmpje is voorbij dan wordt de bril weer afgezet.

Medische beeldvorming:

Op deze dienst maken ze foto’s van je lichaam of het deeltje waar je pijn hebt om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er juist niet goed gaat.

Hiervoor hebben ze verschillende toestellen:

Röntgenstralen of RX:

De foto’s die hiermee gemaakt worden ken je zeker wel! Dit toestel wordt meestal gebruikt wanneer de dokter denkt dat je je been of arm gebroken hebt. De stralen ‘botsen’ op je been waardoor deze een beeld geven. Deze stralen voel en zie je zelf natuurlijk niet. Tijdens het onderzoek mag je op tafel gaan liggen of blijven rechtstaan. Dit zal de verpleegkundige je vertellen. Ook mama of papa mogen tijdens het nemen van de foto’s bij jou blijven.

Computer Tomografie (CT):

Een CT-scan is een speciale foto die gemaakt wordt waarna een computer deze beelden verwerkt. Net zoals de stralen van de röntgenfoto merk je hier zelf niets van. Het verschil met een RX is dat we nog betere foto’s van je spieren en organen, zoals je hart en je longen kunnen nemen. Tijdens het onderzoek mag je op een tafel liggen waarbij deze tafel door het foto-apparaat schuift. Mama of papa mogen de hele tijd bij jou blijven.

Soms is het nodig om contraststof te geven. Deze stof zorgt ervoor dat de foto’s nog duidelijker zijn. Hierdoor kan het zijn dat je een tijdje niet mag eten of drinken.

Magnetic Resonance Imaging (MRI):

Van dit onderzoek hebben we een mooi prentenboek gemaakt: kijk maar eens mee naar wat er tijdens dit onderzoek zal gebeuren!

Echografie:

Een echografie is niet echt een foto maar een filmpje van wat er juist in je buik, heup, nieren, spieren,… gebeurt. Het toestelletje dat de dokter op deze plaats houdt stuurt geluidsgolven uit die op de delen in je lichaam botsen waardoor deze een (bewegend) beeld geven op de computer. Ook deze golven hoor of voel je niet. Op de plaats die de dokter wil onderzoeken doet hij een beetje gel, het beeld wordt hierdoor nog beter.

Labo

Bloedafname:

Een bloedafname gebeurt in het labo of op de kinderafdeling. Het prikken zelf is niet zo fijn, vraag daarom zeker aan de verpleegkundige om toverzalf of een toverplakker op je hand of arm te doen, zodat je de prik niet meer voelt. Bij een bloedafname wordt je bloed in enkele kleine buisjes opgevangen, in het laboratorium onderzoeken ze jouw bloed dan om te kijken welke stofjes er juist inzitten. Zo kan de dokter jou beter helpen en de juiste medicatie geven. Tijdens de bloedafname mag je heel de tijd bij mama of papa blijven! Je mag op hun schoot zitten, als je dat graag wil. Sommige kinderen willen graag weten wat er juist allemaal gaat gebeuren, vraag dit zeker aan de verpleegkundige, zij zal je graag alles vertellen over de bloedafname. Andere kinderen willen juist liever niets weten, en sluiten dan hun ogen of draaien zich naar mama of papa tijdens het onderzoek. Jij mag dit helemaal zelf kiezen, laat het ons zeker weten hoe we jou het best kunnen helpen!

Zweettest:

Met dit onderzoek meten we hoeveel zout er in je zweet aanwezig is. Hiervoor plaats de dokter twee armbandjes rond je arm. In deze armbandjes zitten plaatjes met een stof die ervoor zorgen dat je onder dat plaatje gaat zweten. Na een tijdje verwijdert de dokter het plaatje en plaats een sensor die het zout in je zweet kan meten. Het onderzoek doet geen pijn, sommige kinderen voelen het onder het plaatje wel tintelen.

Lactose test:

Met deze test wil de dokter nakijken of je intolerant bent voor lactose. Lactose is een stofje dat in melk zit (dus ook meestal in boter, ijsjes, room,…). Als hier intolerant voor bent heb je vaak buikpijn of krampen. Voor het onderzoek moet je eerst een beker met lactose (in water) drinken waarna je enkele keren in een zakje moet blazen. Door de lucht die je uitademt op te vangen in het zakje, kan de dokter met de computer controleren of je intolerant bent of niet. Ook dit onderzoek doet geen pijn, sommige kinderen vinden het drankje wel niet zo lekker. Tijdens het onderzoek mag je in de speelzaal blijven, wil je hier graag spelletjes spelen of knutselen? Laat dit zeker aan de speeljuf weten, zij zal je graag helpen.